למה יותר ויותר משפחות נוטשות את הערים הגדולות ועוברות לגור ביישובים קטנים ומושבים?
ספוילר: לא רק בגלל הפרטיות, הנוחות והמחיר.
מסתר שבשנים האחרונות אפשר לראות מגמה בה משפחות רבות מבינות שביישובים קטנים, החינוך מושקע יותר והקהילה היא הדבר הכי טוב שיכול לקרות להם.
הנה כמה דברים שבדקנו ומצאנו. תיראו מופתעים.
חינוך אישי, מישהו?
ברוב הערים הגדולות, בתי הספר יכולים להיות לעיתים צפופים ועמוסים, והמורים לרוב טובעים בעומס. אבל ביישובים הקטנים, מה שנקרא "איפכא מיסתברא".
המורים, ההורים והתלמידים הם לא סתם עוד שמות ברשימות – הם מכירים אחד את השני,
הם יוצרים קהילה חינוכית משותפת, שבה כל תלמיד הוא עולם ומלואו.
כשכולם מכירים את כולם, נוצרת סביבה לימודית שהיא גם משפחתית וגם מקצועית,
עם המון עזרה הדדית ואכפתיות.
ישנם לא מעט יישובים בהם החינוך הוא ברמה גבוהה ביותר, עם תכניות מצוינות, חוגים מעשירים ומורים שמרגישים את השליחות בכל יום.
כאן גרים בכיף: משפחת קהילתי
בעוד שבערים גדולות לרוב האוכלוסיה יש חיים פרטיים יחסית, מבלי להכיר אפילו את השכנים הקרובים ביותר (אולי חוץ מהפעמים שבהן מבקשים סוכר. עדיין עושים את זה?)
ביישובים קטנים הקהילה הופכת לחלק בלתי נפרד מחיי היומיום.
"טוב שכן קרוב מאח רחוק" – כולם חיים יחד, עוזרים זה לזה, שומרים על הילדים של השכנים, ומחייכים לשלום בכל בוקר, באמיתי. החיים מתנהלים בתחושת משפחתיות אותנטית, וזה מה שהופך את הקהילה למשפחה אחת גדולה.
יהודה ושומרון: קהילתיות עם ערכים
ביישובי יהודה ושומרון, המונח "קהילה" מקבל גוון נוסף.
זה לא רק מקום לגור בו, אלא גם בית לערכים ולמשמעות.
על פי נתונים מאתר מועצת יש"ע, ביישובי השומרון ההשקעה החינוכית בכל ילד היא בין הגבוהות בארץ (!) עם דגש על פעילויות חברתיות המחברות את הילדים לערכים עליהם גדלו הוריהם.
זוהי קהילה שמדברת על אהבת הארץ, על תרומה, על אמונה. או במילותיו של אחד ממנהיגי היישובים: "אנחנו לא רק מחנכים ילדים, אנחנו מחנכים דור שמבין מהי שליחות ומהי נתינה."
מי אנחנו שנתווכח?
וזה לא הכל. על פי דו"חות ממשרד החינוך ולשכת הסטטיסטיקה המרכזית, רמת הזכאות לבגרות ביישובי יהודה ושומרון עולה על הממוצע הארצי. למשל, ביישוב כמו קרני שומרון, שיעורי הזכאות לבגרות מגיעים לכ-93%, לעומת הממוצע הארצי הנמוך יותר.
ועם כל זה, מערכת החינוך ביו"ש מתמקדת לא רק במצוינות אקדמית, אלא גם בחינוך לערכים ולתרומה לקהילה.
איכות חיים? צ'ק!
לפי דו"ח הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה משנת 2023, תושבי היישובים הקטנים מדווחים על רמות שביעות רצון גבוהות יותר מחייהם בהשוואה לתושבי הערים.
מחקרים מראים שחיים בסביבה פחות צפופה, עם הרבה טבע מסביב ואפשרות לצאת לפעילויות בחוץ, יכולים לשפר את הבריאות הנפשית והפיזית שלנו.
כך ילדים שגרים ביישובים נהנים לבלות יותר זמן במשחקי חוץ ובתנועה, דבר שממש עוזר להתפתחות שלהם בצורה חיובית ובריאה.
בעידן שבו קצב החיים מרגיש כמו מירוץ אחד גדול (בלי המיליון בסוף), רבים מאיתנו מחפשים בית שבו נוכל להיות אנחנו, לנשום לרווחה ולסמוך על הסביבה בה אנחנו מגדלים את ילדינו.
בסופו של יום, ככל שחושבים על זה יותר ורואים את המציאות בשטח, מגלים שלחיים בקהילה קטנה יש ערך עצום. והכי חשוב? זה ממש מרגיש כמו בית.