פורסם במגזין נשים

 

עושות שכונה | שרית לוי אשכנזי

 

אברהם ואביה סבג חיפשו בית עם גינה ומצאו קהילה שהיא בית. על אף האתגרים שמציבים מגורים בקהילה מעורבת, הם אוהבים את שכניהם, מאמינים בערך החיים השיתופיים ומרגישים נשכרים
לחיות יחד

 

משפחת סבג

אברהם (34) ואביה (34) סבג, הוא עובד בתחום הבנייה בצפון השומרון והיא יועצת חינוכית באולפנת חריש.

פז”ם: תשע שנות נישואין + ארבעה ילדים (תמר בת שמונה, אורי בת חמש, נטע בת שנתיים ולביא בן 11 חודשים). 

כתובת בווייז: מבוא דותן.

 

מאיפה הגענו?

“אברהם גדל בבית אל ואני בראש העין”, מספרת אביה. “כשנישאנו עברנו לגור בראש העין, קרוב למשפחה שלי, וכל הזמן חשבנו על מעבר למקום קהילתי. אחרי שלוש שנים עברנו ללשם, אבל המשכנו לחלום על בית עם גינה ועל קהילה קטנה ואינטימית”.

למה כאן?

חיפשנו קהילה מגוונת עם אנשים בסגנונות שונים, וגם היה לנו חשוב שכחלק מהגיוון יהיה מעגל תורני משמעותי שייתן מענה לשאיפות הרוחניות שלנו כמשפחה. הגענו ליום סיור מיוחד למשפחות צעירות במבוא דותן ומשהו בחום האנושי כאן קנה אותנו. בנוסף, יש כאן נוף בראשיתי משגע ואוויר טוב”, הם מחייכים ואביה מוסיפה: “מעבר לכך היה חשוב לי לגור במקום שאינו מנותק מהמרכז ומהמשפחה שלי. המיקום שלנו מעולה ואנחנו מגיעים תוך שעה לכל מקום שאנחנו צריכים”. \

חיים שיתופיים

מבוא דותן החל את דרכו כיישוב חילוני ועם השנים פתח את שעריו למשפחות דתיות. בשנים האחרונות הצטרפו משפחות צעירות רבות מכל המגזרים, שהרחיבו וחידשו את פני היישוב. “הקו שמנחה את התושבים במבוא דותן הוא שכל אחד ירגיש שמכבדים ומקבלים את הרצונות ואת הצרכים שלו. גם אם במבחן התוצאה זה לא תמיד קורה, יש רגישות ורצון שכולם ירגישו כאןבביתושיש להם מקום להיות מי שהם. לוח אירועי התרבות עמוס ויש ניסיון אמיתי לייצר תוכנית שרואה את כולם. אווירת שבת נשמרת ברחוב, אבל קורה שחולפת מכונית. גם הבריכה פתוחה בשבת מתוך רצון לאפשר לכולם לקיים את אופי השבת, כל אחד לפי תפיסתו”. 

מיקרוקוסמוס

א־פרופו הבריכה, הם משתפים גם בחילוקי הדעות. "הבריכה היא נקודת קונפליקט שעולה לדיון בכל שנה, כי באופן טבעי יש אוכלוסייה שמעוניינת להרחיב את שעות השחייה בהפרדה ויש אוכלוסייה שמעוניינת להרחיב את שעות השחייה המעורבת. לא הכול מושלם, יש קונפליקטים ודיוניםאפילו נוקבים, אבל הכול נעשה מתוך עמדה שלא שוברים את הכלים’. מוצאים את הדרך לדבר ובסוף נשמרים יחסי שכנות טובים. נקודת המוצא היא שכולם מתגמשים כדי שלכולם יהיה טוב. המטרה שלנו היא היחד, וכדי להגיע אליה כל אחד מוותר קצת כך שכולם יוצאים נשכרים”. 

הרווח

אנחנו מרוויחים חברות, רוחב מחשבה, יכולת לכבד את השונה מבלי לחוות תחושת איום, והילדים לומדים מהו חוסן וכיצד בונים עמוד שידרה”. אביה מוסיפה שבעיניה כך בריא יותר לחיות. “כל אחד מביא את הצבע שלו, זה כמו מיקרוקוסמוס של המדינה”. 

חיי חברה תוססים

במבוא דותן יש רכזת קהילה מדהימה, כל ערב קהילתי מלווה בכיבוד מושקע שהיא מכינה במטבח המועדון הקהילתי שהכשרות שלו מקובלת על כולם. לאחרונה היה לנו טיול יישובי, יש ערבי גיבוש לנשים, ערביעל האשלגברים, פעילותארט טראקלילדים וקמפינג קהילתי שבמסגרתו היהקולולםוארוחתערב, ‘חפש את המטמוןלילדים, הקרנת סרט לנוער וערב שירה למבוגרים. בנוסף, הבריכה מהווה מקום מפגש מרכזי. גימבורי לקטנים הוא מרחב נוסף לאינטראקציה, ולאחרונה הוקם פאב חברתי ללא מטרות רווח במטרה לייצר מקום מפגש ושיחה למבוגרים”. 

הנוער לאן

במבוא דותן קיים סניף בני עקיבא פעיל במיוחד, ובני הנוער לוקחים חלק בהתנדבויות. "יש לנו נוער איכותי. בימי המלחמה הראשונים הנוער הרים את היישוב. הם התחלקו לצוותים, עברו בבתים וממש עזרו בכל תחום. לאחרונה הם בנו פרגולה עבור החיילים בפינה החמה המופעלת על ידי אחראית מהיישוב, ושם מחלקים עוגות ושתייה לחיילים. הם גם בנו פינת חמד עם ספסלים ונדנדות לרשות התושבים, ונרתמים לכל משימה”. 

 

 

מקום של חסד

יש כאן חסד ברמות הכי גבוהות וזה מדבק ומייצר תנועה של נתינה. כמו ברוב היישובים, גם במבוא דותן יש ועדה שדואגת לארוחות ליולדות וזה התרחב לקבוצה שנקראתארוחות מחבקות’, מתוך רצון לתמוך בכל מי שזקוק לעזרהמאישה שנמצאת בשמירת היריון ועד תורם כליה שנמצא בהתאוששות. יש קבוצת וואצאפ בשם 'מתגייסים לסייע לנשות הברזלשמטרתה לדאוג לנשות המגויסים בכל הפרטים הקטניםמעזרה בארוחות, דרך איסוף ילד מהגן ועד תליית מדף. כל בקשה נענית בשיא המהירות”. 

מקום להתפלל בו

במבוא דותן בית כנסת ספרדי ובית כנסת מרכזי שהנוסח בו משתנה. “בשבת מתקיימת תפילת ילדים ורחבת בית הכנסת מלאה בימבות והווי. בנוסף מתקיימים שיעורי נשים ושיעורי הלכה קבועים, ובמהלך השבוע מתקיים חוג תלמוד תורה לילדים. לבית הכנסת מגיעים גם חיילים רבים מהבסיס הצבאי שבכניסה ליישוב”. 

קופה ראשית ובילויים 

"העיר חריש המתפתחת שידרגה את איכות החיים שלנו", אומר אברהם. "במרחק רבע שעה נסיעה ניתן להגיע למרכזי קניות, לקניון, למרפאות, לבנק ולכל מקום. חנויות הסופר הגדולות הן בפרדס חנה ובחדרה, מרחק של כ־40-35 דקות נסיעה”. אביה מוסיפה שבפרדס חנה יש הרבה מסעדות שוות. "אנחנו ממש נהנים לצאת לשם ולכל מיני עגלות קפה באזור”.

מערכת החינוך

במבוא דותן קיימים מעון ושלושה גנים שאופיים דתי ובטל מנשה, מרחק 20 דקות נסיעה, יש בית ספר יסודי ממלכתי ובית ספר יסודי ממד תורני. "בגיל חטיבה ותיכון הבנות לומדות באולפנות בחריש, בחדרה או בכפר פינס, והבנים בישיבות בחריש, בעפולה, באור עקיבא או בפנימיות. בנוסף יש תיכון חילוני בעפולה”.

וואצאפ יישובי

יש קבוצה שנקראתנשות דותןשבה נמצאות כל הנשים ושם הכול קורה. יש קבוצות גברים והקבוצה שאנחנו הכי אוהבים היאקבוצת גינון’, כי לרבים מהתושבים יש גינות ומועברים בה טיפים לגידול עצים, צמחי מרפא וטיפוח הגינה”.  

הבית

לפני כשלוש שנים עברו בני הזוג לבית שכור במבוא דותן, וכעבור שנה עברו למשכנם הקבוע בפרויקט בניהולה של חברת "הרי זהב”. "נכנסנו לגור בפרויקט יחד עם כשלושים משפחות צעירות, וכעבור שנה כל 44 הבתים אוכלסו. יש לנו בית מהמם וגינה ענקית עם נוף להרים, בדיוק כמו שחלמנו, אבל אנחנו תמיד אומרים שבאנו בגלל הבית והרווחנו קהילה מדהימה, חמה ועוטפת. זה הדבר המרכזי והחשוב ביותר”.

 

יכול להיות שזה יעניין גם חברים שלך?