פורסם במגזין נשים
עושות שכונה | שרית לוי אשכנזי
אליעד ואסנת פלגר הגיעו לטנא עומרים בעקבות חברים ונשארו בגלל ההון האנושי והאווירה החמה. הקהילה המעורבת מצליחה לשמור על יחסים טובים ומכבדים, והשכנים כבר מזמן הפכו למשפחה
משפחת פלגר
אליעד (34) ואסנת (33) פלגר, הוא מנהל מכרזים בתחום ההסעדה והיא מיילדת בסורוקה.
פז”ם: 14 שנות נישואין + שלושה ילדים (שחר בת 13, רז בן 8 וניצן בת 7).
כתובת בווייז: טנא עומרים
מאיפה ולאן?
אליעד גדל בבית אל ואסנת בכוכב יעקב. “הכרנו בהתנדבות במד”א ירושלים ומאז לא נפרדנו”. אחרי החתונה הם נדדו בין כמה מקומות מגורים עד שהתיישבו בגבעת שמואל. “במהלך השנים עברנו תהליכים אישיים ובחרנו באורח חיים לא דתי, אבל היה לנו צורך בקהילה ולא מצאנו את מקומנו בעיר. חיפשנו סביבה כפרית לגדל בה את הילדים שלנו כפי שאנחנו גדלנו. כשפגשנו במקרה זוג חברים שהקשר איתם התנתק לכמה שנים, הם סיפרו שהם גרים בטנא עומרים, יישוב מעורב לדתיים וחילונים, והציעו לנו לבוא להתרשם”.
למה כאן?
“באנו ביום שישי לראות כמה בתים ביישוב, והחברים שקיבלו את פנינו ארגנו ארוחת צהרים ספונטנית עם כמה זוגות נוספים. כשהכרנו את האנשים, הוקסמנו מהחום ומהאווירה הטובה והחלטנו שזה המקום עבורנו”, הם מספרים. “בהתחלה חלמתי על קיבוץ קלאסי בצפון”, מודה אסנת. “אבל מהר מאוד הבנתי שזה בערך כמו להגר לארץ זרה. בטנא עומרים אנחנו יכולים להיות מי שאנחנו, מקבלים אותנו עם הרקע שלנו, אנחנו מדברים ‘באותה שפה’ ויחד עם זאת יכולים לבחור איך להביא את עצמנו”.
לחיות יחד
האוכלוסייה בטנא עומרים כוללת מארג אנושי מגוון של חילונים ודתיים שמקיימים חיים שיתופיים. “יש כאן קהילה דתית חזקה של מפוני היישוב מורג מגוש קטיף, קהילה חילונית ותיקה וצעירה והרבה זוגות מעורבים ודתל”שים. התחושה היא שכל אחד יכול למצוא כאן את מקומו וכל אדם יכול להיות מי שהוא ולבטא את עצמו על ידי עשייה קהילתית”.
אתגרי השותפות
"אומנם קיימים אתגרים, אבל יש סטטוס קוו שנשמר לאורך השנים וחוסך דיונים. למשל – הבריכה פתוחה כשליש מהזמן לנשים, שליש לגברים ושליש לשחייה מעורבת, והיא פתוחה בשבת. כשמתעוררים דיונים, הם נפתרים בשיח ובדרך כלל על ידי ריבוי אירועים. לדוגמה, בפורים הייתה מסיבת נשים, מסיבת גברים ומסיבה מעורבת. בנוסף הייתה יוזמה לקריאת מגילה למשפחות מעבר לזו שבבית הכנסת”.
מקום להתפלל בו
"בטנא עומרים יש מקווה, שיעורי תורה ושני בתי כנסת, אחד בכל שכונה, אבל אנחנו לא ממש מבקרים בהם”, הם מודים. "יחד עם זאת, ומתוך רצון להתחבר למי שאנחנו, הקמנו ביישוב את בית המדרש הקהילתי ‘מלא הטנא’”, מספרת אסנת. את בית המדרש היא הקימה לפני כחמש שנים, עם שותפה דתייה ושותף דתל”ש.
בית המדרש הקהילתי
בית המדרש מציע לקהילה תכנים רוחניים ותורניים. "כולם מוזמנים ללמוד ולכולם יש מה לתת. כשפתחנו את ערב הלימוד הראשון הכנו עשרים כסאות והגיעו חמישים איש. בערב שבועות, הגיעו כ־100 משתתפים מכל קצוות האוכלוסייה ביישוב. בהמשך היה ערב קהילתי בתשעה באב ולימוד לתקופת אלול והחגים. הייתה הרצאה מרתקת של זוג מעורב, הרצאה של ד”ר לפסיכולוגיה שהביא זווית חדשנית על מגילת רות, שיעור ב’עין אי”ה’ שהעבירה אישה ממובילות הקהילה הדתית של יוצאי מורג, ואני העברתי לימוד בנושא משיח”, מספרת אסנת.
חיי חברה תוססים
"בטנא עומרים יש הרבה פעילויות משותפות, מפגשים וערבי תרבות ורוב הציבור לוקח בהם חלק. בקיץ יוצאות יחד כ־60 משפחות לקמפינג ביער יתיר. יש תחרות ‘פויקה’ לפי קבוצות, משחקים והוויי. בסך הכול מצחיק וכיף כאן”, הם מחייכים.
מערכת החינוך
יש בטנא עומרים מעון, גן חילוני רב גילי ושלושה גנים דתיים, אחד לכל שכבת גיל. ילדי בית הספר היסודי נוסעים מרחק של כעשרים דקות לבית הספר הדתי בעתניאל, או מרחק של עשר דקות לבית הספר החילוני במיתר. "החלטנו לשלוח את הילדים לבית הספר הדתי בסנסנה, בית ספר ברוח אנתרופוסופית ששם דגש על חקירה והתפתחות באמצעות התנסות אישית וחווייתית. הילדים מטיילים הרבה ביער”. עבור תלמידי החטיבה והתיכון קיימים בתי ספר חילוניים במיתר ובבאר שבע, ועבור הדתיים האופציה הקרובה היא ישיבת עתניאל, ישיבה תיכונית חדשה במיתר, אולפנת צביה בסנסנה ואולפנת אמי”ת בבאר שבע.
הנוער לאן?
בני הנוער לוקחים חלק בשתי תנועות הנוער הפועלות בטנא עומרים: בני עקיבא הדתית וקדמה החילונית. “הנוער פעיל ומעורב מאוד. עד לפני פחות משנה אליעד היה בשירות בצבא קבע כרמ”ד לוגיסטיקה ברבנות הצבאית, ומאחר שגם אני נחשבת חיונית, בתקופת הקורונה ובמלחמה היישוב התגייס לעזור לנו בכל דבר. הרגשנו עטופים”, משחזרת אסנת. "בני הנוער לקחו חלק משמעותי בעשייה והיישוב ארגן גנים לילדי העובדים החיוניים במשק, ארוחות וסיוע בכל התחומים”.
מקום לבלות בו
"יש עגלת קפה בסוסיא, פודטראקים והמון יקבים באזור”, אומר אליעד חובב היקבים, ואסנת מוסיפה: "גם באר שבע התגלתה כעיר תוססת עם באולינג, קולנוע, ברים, מסעדות והופעות טובות, ויש בה את סניף המקס סטוק הכי גדול בארץ”, היא צוחקת.
קופה ראשית
“יש בטנא עומרים מכולת, אבל קניות גדולות עושים באמצעות משלוחים או בבאר שבע ובמיתר, שם יש גם חנויות מותגים. ביישוב קיימת חנות יד שנייה קהילתית בשם ‘שני יפה לך’, וכל ההכנסות מהחנות מיועדות לפרויקטים קהילתיים כמו בניית פרגולה בתצפית, קירוי רחבה בספרייה, הקמת גינת כלבים וכדומה”.
הבית שלנו
"הנוף בטנא עומרים הוא בתולי, מיוחד ומלא מרחבים. כשהגענו ליישוב לפני שש שנים, קנינו בית פרטי עם גינה מאנשים שעזבו. הבית כולל ארבעה חדרי שינה גדולים, סלון ומטבח. יש לנו בגינה טרמפולינה, גינת ירק ששתלנו, עצי פרי ומרפסת שצופה לנוף. אנחנו אוהבים לארח בגינה ועם הפרויקט החדש של חברת הרי זהב, אנחנו מחכים ומצפים לשכנים חדשים שירחיבו את היישוב, יוסיפו לאווירה הטובה וישתלבו בעשיה החברתית”.